Gastroenterologija

Gastroenterologija je disciplina intene medicine koja se bavi proučavanjem bolesti probavnog sistema i to bolesti jednjaka, želuca,  tankog creva, debelog creva i bolesti bilijarnog sistema, pankreasa i peritoneuma.
U Poliklinici SONS se pored pregleda gastroenterologa, mogu odraditi gastroskopija i kolonoskopija, sa ili bez analgosedacije (kratkotrajna anestezija).
Gastroskopija predstavlja minimalno invazivan pregled sluzokože jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Lokalni anestetik, kojim se anestezira usna duplja se daje malo pre početka pregleda i služi da ublaži osećaj neprijatnosti dok endoskop prolazi kroz ždrelo. U kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji, odnosno analgosedaciji – pacijent je uspavan. Aparat je oblika tankog creva koji ima lampicu na vrhu i plasira se kroz usta gde je štitnik od mekane plastike pod kontrolom oka sve do kraja dvanaestopalačnog creva. Tokom gastroskopije moguće je uzeti i biopsiju ukoliko lekar proceni da je to potrebno. Intervencija traje do 20 minuta.
Kolonoskopija je pregled debelog creva u cilju dijagnostike upala sluznice debelog creva, divertikuloze ili tumora. Takođe, kolonoskopija može biti metod sprečavanja i ranog otkrivanja (screening) raka debelog creva. Za vreme procedure lekar može da izvrši biopsiju (uzimanje malog uzorka tkiva) kako bi se poslao na patohistološku analizu. Na rezultate se čeka oko nedelju dana.

Naši specijalisti:
dr Ljubomir Janković
dr Nemanja Petrović