Mamografija

Hologic Lorad M-IV mamograf poseduje veoma visok kvalitet snimanja, a HTC Grid (High Transmission Cellular Grid) mu omogućuje visok kontrast slike.Dizajniran je da pruži maksimalan komfor pacijentu, M-IV serija ovog uređaja ima najviši standard za snimanje u mamografiji.

Mamografija je neinvazivna radiološka metoda za otkrivanje problema u ranoj dijagnostici, kao što je karcinom dojke (rak dojke), kod koje se koristi specijalni rendgenski aparat (mamograf).

Generalno se radi nativna mamografija koja podrazumeva snimanje dojki bez upotrebe dodatnih pomoćnih sredstava ili kontrasta. Prilikom snimanja je važno pravilno namestiti dojke, a obavezno se snimaju dva položaja – profilni i prednje – zadnji. Dijagnostička tačnost memografije je 85-90%.

Količina zračenja koju dojke prime u toku ove procedure je mala i jednaka je količini prirodnog zračenja (iz svemira) koje organizam primi u toku sedam nedelja ili količini zračenja koja se apsorbuje za vreme leta avionom od Beograda do Njujorka i nazad.

Naši specijalisti:
dr Draginja Bjelica
dr Ivan Majdevac (core biopsije)