Mamograf Poliklinika SONS

Mamografija

Hologic Lorad M-IV mamograf poseduje veoma visok kvalitet snimanja, a HTC Grid (High Transmission Cellular Grid) mu omogućuje visok kontrast slike.

Lorad M-IV je prepoznat od strane vodećih svetskih bolnica kao najbolji uređaj za mamografiju.

Dizajniran je da pruži maksimalan komfor pacijentu, M-IV serija ovog uređaja ima najviši standard za snimanje u mamografiji.

Mamografija je neinvazivna radiološka metoda za otkrivanje problema u ranoj dijagnostici, kao što je karcinom dojke (rak dojke), kod koje se koristi specijalni rendgenski aparat (mamograf).

Vrste mamografije:
• Klinička mamografija: otkrivanje nejasnih kliničkih nalaza kod pacijenata koji imaju simptome.
• Mamografija za rano otkrivanje raka dojke: otkrivanje klinički okultnog (skrivenog) karcinoma.
• Screening mamografija: metoda izbora kod pacijenata koji nemaju simptome.

Generalno se radi nativna mamografija koja podrazumeva snimanje dojki bez upotrebe dodatnih pomoćnih sredstava ili kontrasta. Prilikom snimanja je važno pravilno namestiti dojke, a obavezno se snimaju dva položaja – profilni i prednje – zadnji. Dijagnostička tačnost memografije je 85-90%.

Količina zračenja koju dojke prime u toku ove procedure je mala i jednaka je količini prirodnog zračenja (iz svemira) koje organizam primi u toku sedam nedelja ili količini zračenja koja se apsorbuje za vreme leta avionom od Beograda do Njujorka i nazad.

Naši specijalisti:

  • Dr Draginja Bjelica
  • Dr Majdevac Ivan, hirurg onkolog